Magnetisk loop #03

Magnetisk loop #03

Opbygningen


(Return later for English version – – est. August 2016)

Når alle delene er samlet sammen og værktøjet fundet frem, er det tid til at samle loopet. De materialer som skal bruges kan ses i ‘Magnetisk loop #02

Med følgende værktøj kommer man langt:

 • skruemaskine
 • smal gaffelnøgle til smalle møtrikker på steder, hvor der er meget lidt plads
 • gaffelnøgle til møtrikker til 3 mm. skruer
 • skruetrækker
 • loddekolbe
 • lille skævbider
 • kraftig skævbider
 • evt. crimptang til BNC
 • evt. et lille topnøglesæt

Som det allerførste lavede jeg en fod til min antenne. Så kan den stå op, hvis jeg får brug for det undervejs i byggeriet og foden kan bruges, når antennen skal i funktion. Der er ganske givet mange gode løsninger. Jeg valgte at lave en opsats, som består af en bundplade og en midterstolpe, som er savet til i en bredde, så PP-røret lige netop kan glide ned over. Ned mod bundpladen har jeg sat fire små trekanter, som kan låse røret. Det er tilstrækkeligt til at holde antennen indendørs. Udendørs kan man sikre stabiliteten med et antal sandsække. Det kan være poser af stof, men plasticposer kan sagtens gøre det. Er man ved stranden, kan de endda fyldes på stedet, så man slipper for at slæbe på dem.

Magloop-23

Magloop-35

Drejekondensatoren og motoren er købt hos Otto Schubert GmbH og man skal selv samle delene. Motoren ER heldigvis samlet, men resten er ved ankomsten blot en samling kondensatorplader, bolte, møtrikker, afstandsstykker og tandhjul. Og så er det bare med at gå i gang. Det er en fordel at have flair for mekanik, for der er MANGE dele i byggesættet. Det er desværre en disciplin, som jeg ikke scorer særlig højt i, så det varede i omegnen af et par timer, inden jeg fik det hele samlet. Heldigvis virkede motor, udveksling og drejekondensator upåklageligt, da jeg var færdig. Hele herligheden blev monteret på et T lavet af to klodser og fastgjort med strips. Dette T blev fastgjort til pp-røret og det foregår ligeledes med strips.

Strips er din ven.

Se foto.

Hvis man skal bruge antenne udendørs er det nu, der skal monteres en beskyttelsesboks. Det skulle være muligt at finde en opbevaringsboks til mad, som har nogle passende dimensioner. Forsynet med huller passende steder skal den nok holde regnvejret væk fra motor og kondensator.

Magloop-21

Så er det tid til at montere selve loopet. Afisoler 20-25 mm. af kablet i hver ende og monter kablet på T-leddet. Med strips selvfølgelig. Se foto.

Magloop-28

Som det ses på ovenstående foto, skal de to ender af kablets skærm loddes til hver sin terminal på kondensatoren. Jo større overflade denne forbindelse har jo bedre!

Magloop-31

I bunden af loopet kan man sætte to strips over kors, – det laver en god støtte for kablet. RG8 og tilsvarende har brug for en vandret tværpind som støtte, da det ikke er stift nok til at bære sig selv.

Magloop-26

Man kan koble til antennen på forskellig måde. Jeg har gode erfaringer med et lille loop inde i loopet. Diameteren er 1/6 af det store loops diameter. I dette tilfælde bliver det ca. 16 – 17 cm. Det skal afisoleres som vist på fotoet og forbindes til henholdsvis skærm og inderleder på antennekablet, som er monteret med female BNC. Det lille loop fastgøres også med strips. Hvis loopet skal styres med en motor, skal der monteres ledninger på motoren og så er antennen klar til brug. Det vil være fornuftigt at teste med en antenne-analyzer om alt er i orden.

Da jeg målte på min antenne, viste den følgende:

 • Nedre grænse: 12,310 MHz
 • Øvre grænse: 25,3 MHz

Det giver jo afsæt til videre eksperimenter, for skal den gøres mindre (og dermed lettere at transportere) for udelukkende at køre bånd fra 20 m og op?

Eller skal den gøres større, så 30 m kommer med?

Og skal det være ændring i kondensator eller diameter?

Vi får se, – jeg har en 2 x 8-54 pF liggende. Den kan tåle 8 kV hvilket skulle gøre den anvendelig med 100 Watt i senderen.

Magloop-24


Links:

#TitelTitle
01IntroIntro
02MaterialerBOM
03OpbygningenHow to build
04Arduino som PWMArduino running as PWM
04AArduino med H-Bridge
05Kloge ÅgeElmers
06On AirOn air
07Vidunder eller myter?Wonder or myths?
08FjernfeltFar Field
09NærfeltNear Field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *