Magnetisk loop – #06

Magnetisk loop – #06

On Air


(Return later for English version – – est. August 2016)

Så blev det tid til at finde ud af, hvad loopet kan præstere. Først og fremmest var jeg interesseret i om min antenne kunne dække flere bånd, så min antenne analyzer blev koblet på og drejekondensatoren kørt helt ud og helt ind. Desværre kan min antenne med de valgte komponenter ikke bringes ned på 30 m (men næsten) og den kan lige akkurat heller ikke nå 17 m. Men pyt, jeg havde jo ønsket mig en antenne til 20 m og det har jeg så fået. Fra 14 – 14,350 MHz kan jeg opnå SWR på 1,0 eller meget tæt på. Hvis SWR ikke er lavt nok, kan man forbedre det ved at ændre facon på det lille koblingsloop. Ved at trykke det fladere på den ene eller den anden led, kan man finjustere SWR.

Og hvad så med båndbredden? Den er ganske rigtig smal! Hvis jeg tuner mit loop til SWR 1,0 på 14,020 MHz, skal jeg kun 11 kHz ned eller 13 kHz op, før SWR er 1,5.

magloop-bandwidth

Efter at have målt loopet igennem med min antenne-analysator og konstateret, at det kan bringes i resonans med et fint SWR, blev det tid til at teste på båndet. Antennen blev sat op på loftet og koblet til min Elecraft KX3 og tunet til 20 m. Og når jeg skriver ‘tunet’ betyder det ved hjælp af PWM og drejekondensatoren. Det går ikke at bringe den på plads med en antennetuner, – det eneste du får ud af dét er at tune feederen.

Med andre ord: Den indbyggede antennetuner skal være slået fra!

Da antennen har en meget lille båndbredde, kan det være noget af en udfordring at finde stationer, da man hele tiden skal dobbelttune: Antenne og transceiver skal følges ad. Man kan finde ud af, hvor antennen er i resonans ved at tune modtageren til mest sus. Men det er en besværlig måde at arbejde på. Jeg har koblet min KX3 til en antenneomskifter. På de to andre udgange har jeg koblet henholdsvis mit loop og min analysator. Når jeg med min fjernstyring flytter antennens resonans, kan jeg se på analysatoren, hvor jeg er havnet. Derefter kan jeg skifte over til min KX3 og tune ind på frekvensen. Simpelt og effektivt. Det er til at leve med, at analysatoren skal slukkes hver gang. Ellers kan man høre klikket fra dens sweep i modtageren. Analysatoren har en memoryfunktion og anvender man den, starter den op, hvor man sluttede.

loop-setup

Umiddelbart så alting fint ud. Støjen hos mig plejer at ligge fra S7 til S9++. Nu lå den omkring 5. Da jeg fandt en station, viste det sig desværre, at den også var dæmpet et par S-grader. Efter en times jagt på 20 m måtte jeg se i øjnene, at det ser ud til at støj og “de gode signaler” bliver dæmpet nogenlunde lige meget. Der er måske en tendens til, at støjen bliver dæmpet en anelse mere end de andre signaler. Men det er ikke overbevisende, så jeg har ikke fundet det nødvendigt at lave mere dybtgående tests. Det er rigtig ærgerligt at virkningen ikke er bedre, for jeg er overbevist om, at langt det meste støj i mit shack kommer fra elektriske kilder.

En indikator for belastningen fra elektriske kilder kan man få ved at se, hvor mange WIFI sendere der er i nærheden. På fotoet kan man se de kraftigste WIFI spots i nærheden af min QTH:


wifis

Det er en hel del! Og i betragtning af, at de alle har høj signalstyrke, går jeg ud fra, at de ikke er langt væk. Det er naturligvis ikke senderne som sådan, der støjer i min radio. Men for hver sender er der en switchmode strømforsyning og nogle af dem er sandsynligvis støjsendere. Og når der er så mange WIFI spots i nærheden og når man tænker på, hvor mange steder der i øvrigt anvendes switchmode, så må det reelle antal potentielle støjkilder være svimlende højt. Ikke så sært, at det er vanskeligt at være radioamatør i byerne!

Men for nu at undersøge, hvad min magnetiske loop antenne kan bruges til, tog jeg den med til min campingvogn, som står frit helt ud til Kattegat, Og her viser antennen nogle af sine fordele, for den er lille og let at stille op. Syner ikke af meget. Læs: Det er en vældig diskret antenne! Efter kort tids søgen på 20 m båndet, fandt jeg en klar og tydelig station. Jeg lyttede på QSO-en, fandt kameraet frem og optog lidt af seancen. Du kan lytte med ved at klikke på billedet herunder.

Jeg var så optaget af at holde kameraet stille, at jeg kun fangede lidt af QSO-en imens. Jeg hørte noget, som jeg opfattede som ‘Moscow’. Studsede lidt over, at det helt klart ikke var en østeuropæisk accent. Ved gennemlytningen senere opdagede jeg, at det var ‘Muscat’ og at det var A41MO, Samir fra Oman, ved mikrofonen. Og det kan godt ærgre mig, at jeg ikke kaldte op. Der er LANGT til Oman (5250 km) og der er kun ganske FÅ radioamatører. 150 medlemmer af  The Royal Omani Amateur Radio Society.

Det havde været en god QSO at få i loggen!

Links:

#TitelTitle
01IntroIntro
02MaterialerBOM
03OpbygningenHow to build
04Arduino som PWMArduino running as PWM
04AArduino med H-Bridge
05Kloge ÅgeElmers
06On AirOn air
07Vidunder eller myter?Wonder or myths?
08FjernfeltFar Field
09NærfeltNear Field
There are 3 comments for this article
 1. Kaj at 22:31

  Hej Jørgen. Tak for sidst i Skanderborg. Inspirerende. Nu sidder jeg så og læser på din hjemmeside. Spændende. Men jeg forstår ikke rigtig din forklaring og tekst på foto over antenneomskifter. Er det ikke forkert? Er det ikke sådan, at venstre sides ene bøsning skifter imellem kontakt tll højre sides A og B? Hvis ja, så skal antennen vel være til venstre og højre side kobles til hhv. Analyzer og transceiver, hvis antennen skal kunne skiftes imellem de to. Eller er der noget jeg har misforstået?
  Best 73 de OZ1EDD Kaj

  • sand Author at 10:21

   Absolut! Du har helt og aldeles ret. Analyzer skal være på A og Transceiveren skal kobles til B. For det er jo signalet fra loopet, som skal skiftes mellem de to andre.
   Tak for input. Jeg retter illustrationen ASAP!
   Vy 73 de OZ1JS/Jørgen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *