Magnetisk Loop #05

Magnetisk Loop #05

Kloge Åge


(Return later for English version – – est. August 2016)
Det kan sikkert ikke udelukkes, at en og anden Kloge-Åge har siddet og hoppet i stolen, fordi de har bemærket, at jeg undervejs har valgt nogle løsninger, som koster i forhold til antennens effektivitet: Men jeg synes, at det bedre at opleve glæden ved at få projektet til at lykkes end det er at finde frem til den helt perfekte løsning, som man så af forskellige grunde aldrig får realiseret.

Hellere en antenne på græsplænen end store planer som aldrig bliver til noget.

Lad mig for god ordens skyld pege på tre steder, hvor den fingersnilde (og pengestærke) amatør kan forbedre antennen.

Kablets diameter har stor indflydelse på antennens ydeevne. Det kan siges ganske kort: Tykt er godt og Tykkere er bedre. Ved hjælp af Steve Yates’, AA5Tb, regneark, har jeg illustreret det for tre tykkelser kabel. Kan man skaffe noget heavy duty kabel på knap 40 mm kan man øge effektiviteten fra 51% til 79%. Det er den slags beregninger der får nogle amatører til at lave konstruktioner med kobberrør o.l. Medmindre man har adgang til professionelt udstyr, er det vanskeligt at bøje rør til en cirkel. Derfor vælger nogle at lodde rørstykker sammen så de danner en sekskant.

Magloop-17

Det siger sig selv, at det gælder om at minimere den ohmske modstand i tilledninger mm. til sine antenner. Dette gælder i endnu højere grad for magnetiske loops, hvor selv nogle få mOhm har stor betydning for antennens effektivitet. Nedenstående tabel viser, hvad der sker, med effektiviteten ved henholdsvis 0 Ohm, 50 mOhm og 100 mOhm.

Magloop-18

Tallene viser, at her er der virkelig noget at komme efter, hvis man vil forbedre sin antenne. Blot en modstand på 100 mOh, en tiendedel Ohm, forringer antennen i væsentlig grad. Den kondensator, som jeg har anvendt, har kontakt til det ene sæt plader ved hjælp af et par slæbesko. Dét medfører uvægerligt en eller anden grad af ohmsk modstand. En butterfly kondensator ville gøre stor nytte her. Eller en vakuum-kondensator. (der kom den igen 😉 )
Det kan også betale sig at optimere, hvorledes kondensatoren bliver koblet til antenneelementet. Jo større overflade på forbindelsen jo bedre.


Links:

#TitelTitle
01IntroIntro
02MaterialerBOM
03OpbygningenHow to build
04Arduino som PWMArduino running as PWM
04AArduino med H-Bridge
05Kloge ÅgeElmers
06On AirOn air
07Vidunder eller myter?Wonder or myths?
08FjernfeltFar Field
09NærfeltNear Field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *