Morsedecoder – Diagram (#01)

Morsedecoder – Diagram (#01)

Diagram

For et stykke tid siden anskaffede jeg mig en MFJ 461 morsedekoder og blev vældig skuffet. Den var mildest talt ikke til stor hjælp, så den blev hurtigt sat til salg igen. Siden har jeg prøvet forskellige morsedekodere, primært som programmer og apps til tablets. Mange af dem virkede heldigvis noget bedre end min 461’er og nogle af dem kunne endda låse på flere signaler og dekode flere stationer ad gangen. Ingen af dem kunne imidlertid dekode fejlfrit, så drømmen om 100% at kunne oversætte cw til klar tekst ved hjælp af noget hardware og lidt programmering forbliver en drøm.

Men på trods af sine begrænsinger er det alligevel et nyttigt apparat at have stående ved siden af stationen som støtte for den dekodning, man selv foretager. Misser man et bogstav eller et ord, er det vældig praktisk, at man lige kan kaste et blik på sit display.

Så jeg besluttede mig for at bygge en dekoder med en Arduino som hjerne. Også her var der mange forslag i diverse bøger og på nettet, men jeg syntes, at det kunne være sjovt at designe den helt fra bunden.

I min lokale klub diskuterede jeg projektet med Ole Nykjær, OZ2OE, og vi blev enige om et kredsløb bygget op over en LM567 tonedekoder med et aktivt båndpasfilter foran. Ole gik ombord i databladene og kom frem til dette diagram over et indgangstrin med et 800 Hz båndpasfilter:

Kredsløbet omkring LM567 ser således ud:

Nu er det jo ikke sikkert, at denne konstruktion og den valgte sketch lige netop er den bedste blandt alle de forslag, der findes og det kan sagtens tænkes, at jeg får lyst til at eksperimentere med andre løsninger og andet software. Derfor har jeg gjort det muligt at koble en rotary encoder på. Den er koblet til de to interrupts på de digitale pins 2 og 3 på min Arduino Mega. Diss interrupts er de letteste at få til at fungere, simpelthen fordi det  er den mest veldokumenterede løsning. På et tidspunkt havde jeg brug for at koble en encoder på nogle af de andre interrupts, som Mega 2560 er udstyret med. Det tog flere dages granskning af datablade at nå frem til et brugbart resultat, for funktionerne er mildest talt ikke veldokumenterede.

For at have flere muligheder for at eksperimenter med alternative løsninger, har jeg også sat et ekstra jackstik på printet samt en kontakt forbundet til D11.

Det samlede diagram ser derfor således ud:


                                                                    Næste POST i serien 〉〉 PCB

There is 1 comment for this article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *