Sådan fremstiller du håndsprit

Sådan fremstiller du håndsprit

Inspireret af WHO’s opskrift på, hvordan man blander en effektiv håndsprit i batches à 10 L, har jeg omregnet til mindre portioner, således at du let kan producere din egen håndsprit ud fra kemikalier, som fås i almindeligt håndkøb. Resultatet bliver ikke tyk som den gel, du kan (kunne!) købe forskellige steder. Den er tynd, som du måske kender det fra plejehjem og hospitaler.

Men den er aldeles effektiv!

Du skal bruge isopropyl alkohol 99%, brintoverilte 3%, glycerin 85% og lidt vand.

Husk at koncentrationen af alkohol er MEGET høj og væsken er derfor brandfarlig.

 • Bland ingredienserne i en skål, som er rigelig stor, så du ikke skvulper sprit ud over det hele, når du rører i blandingen.
 • Hold god afstand til ild og gløder.
 • Hæld din håndsprit på en flaske med tætsiddende låg, så snart den er færdig.

Og sidst men absolut vigtigt!

 • Følg opskriften nøjagtigt! Lad være med at tage en skefuld dit og en skefuld dat!

Hæld følgende i skålen i den nævnte rækkefølge:

 • 500 mL isopropyl alkohol (isopropanol) 99%
 • 28 g brintoverilte 3%
 • 14 g glycerin (glycerol) 85%
 • 126 g vand (kogt og koldt)

Rør rundt så kemikalierne bliver godt blandet. Derefter kan du f.eks. hælde blandingen på en tom alcogel flaske med pumpe (eller en tom sæbebeholder med pumpe) og bruge den tomme flaske fra alkoholen til resten. 

Køber du 500 mL glycerin, får du det sandsynligvis ikke brugt, da du kun skal bruge ganske lidt ad gangen. Så tilbyd naboerne lidt af dit overskud. Det kunne jo være, at de heller ikke nåede at købe Alcogel inden hylderne blev totalt ribbet. Jeg har benyttet isopropyl alkohol, hvilket giver en literpris på 70-80 kr. Man kan sagtens benytte ganske almindeligt husholdningssprit. Så bliver literprisen ca. 25 kr.

Opskriften er her:

 • 1 liter denatureret husholdningssprit (etanol) 93%
 • 49 g brintoverilte 3%
 • 25 g glycerin (glycerol) 85%
 • 126 g vand

Opskriften med propanol giver en alkoholprocent på ca. 75 og med etanol lander man på ca. 80%.

WHO anbefaler at man lader blandingen stå i 72 timer inden den tages i brug. Det skulle ødelægge alle sporer, som måtte være tilstede i flaskerne eller kemikalierne. Men det er nu en temmelig lille risiko man løber ved at tage den hjemmelavede håndsprit i brug med det samme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *