Magnetisk Loop #02

Magnetisk Loop #02

Materialer


(Return later for English version – – est. August 2016)
Inden det hele sættes i gang skal der træffes nogle beslutninger og foretages nogle udregninger. Steve Yates, AA5TB, har lavet et ganske glimrende regneark som kan bruges til at undersøge forskellige forhold vedrørende magnetiske loops. Her er et link til hans websted, men regnearket kan også hentes her.
Mit projekt er en magnetisk loop antenne til 20 m båndet. Den skal være så stor som muligt, men alligevel let kunne komme ind og ud af min bil for at blive transporteret rundt til forskellige lokationer. Jeg besluttede mig for benytte et stykke RG8 og en diameter på 1 m. Med de 10 W fra min Elecraft KX3 i tankerne gav regnearket gav følgende resultater på de ønskede værdier:
Magloop-15En tilsvarende udregning for 14,350 MHz gav en afstemningskapacitet på ca. 44 pF og en spænding ved en sendereffekt på 10 W på ca. 1,3 kV. En kontroludregning i et regneark udarbejdet af OH7SV viste, at kondensatoren skal være mellem 33,6 pF og 35,7 pF. Begge resultater kan imødekommes med en drejekondensator fra Otto Schubert GmbH. Så må en efterfølgende måling afgøre, hvilket regneark der regner korrekt.
Magloop-16
Valget faldt på en 8-50 pF drejekondensator som kan tåle op til 2 kV. Han sælger også en lille 12 V DC-motor med beslag og udveksling lige til at bygge sammen med kondensatoren. Sådan en blev også bestilt. Otto Schuberts hjemmeside ser ud til at være bygget op med det hedengangne værktøj Frontpage fra Microsoft, så man kan få et nostalgisk flashback ved at besøge dem på nettet. Deres service er der derimod intet støvet over. Flinke og imødekommende medarbejdere og tingene kommer som aftalt.
Man kan naturligvis godt spare motoren og nøjes med en drejeknap på kondensatoren, men det er nu en stor behagelighed at kunne tune uden at skulle hen til antennen. Som understøttelse for kondensator og motor samt samlingspunkt for de to ender af mit RG8 kabel, skar jeg to klodser af noget 30 mm x 12 mm liste. Et stykke på 170 mm og et stykke på 120 mm. Selve masten består af et PP – rør på 2 meters længde. Det kan holdes af en parasolfod, et par hegnspæle banket godt ned i jorden eller hvad man nu synes.
Noget kobbertråd med en diameter på 2 mm blev også fundet frem. Det skal forbinde kondensatoren med mit RG8
Det lille koblingsloop skal laves af et stykke RG58. Den samlede materialeliste ser derfor således ud:

 • 3,14 m RG8 eller lignende (gerne kraftigere kabel!)
 • ca. 50 cm. RG 58 til koblingsloopet
 • ca. 1 – 1,5 m RG 58 forsynet med eksempelvis et female BNC stik for tilslutning af kabel og transceiver
 • 8 – 50 pF drejekondensator (DU3 fra Otto Schubert GmbH)
 • 12 V motor med udveksling mm (også fra Otto Schubert GmbH)
 • en motor kræver kabel til styreboksen. Almindelig 230 V ledning er fortrinligt til formålet
 • 10 – 20 cm kobbertråd Ø2 mm
 • 2 m PP afløbsrør Ø50 mm
 • 170 x 30 x 12 mm træklods
 • 120 x 30 x 12 mm træklods
 • evt. 1050 x 15 x 15 mm liste til at stabilisere midten af antennen
 • træskruer
 • samt evt. bundplade, lille stolpe samt trekanter til fod. Husk lim.

– og glem ikke strips!


Links:

#TitelTitle
01IntroIntro
02MaterialerBOM
03OpbygningenHow to build
04Arduino som PWMArduino running as PWM
04AArduino med H-Bridge
05Kloge ÅgeElmers
06On AirOn air
07Vidunder eller myter?Wonder or myths?
08FjernfeltFar Field
09NærfeltNear Field

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *